2008. október 25., szombat


LUSTA RÉTES!!!

Elkészités: 40 dkg. liszt,15 dkg.cukor,1 sütőpor,10 dkg.vaj, 4 tojás, 4 deci tej.

A töltelék: 1 kg. túró, 1 vaniliás cokor,náhány deka rendes cukor,citrom héja, mazsola,és szükség szerint kimagozott meggy.

Elkészités: a lisztet, cukrot, sütőport, össze keverjük és, a tepsit vajjal kikenjük. A liszt felét így szárazon elsimitjuk a tepsi aljára, majd a következő rétegként a tölteléket, amelyben a túrót a cukorral, reszelt citrom héjjal, mazsolával, meggyel elkeverjük. A töletél fölé kerül a harmadik réteg: az ízesitett liszt másik fele, majd az egészet leöntjük a 4 db. tojással elkevert tejjel.Végül a maradék vajat.Elő melegitett sütőben sütjük és csak hűlés után vágjuk fel mert különben a tészta szétesik. Azért luta rétes mert nem kell gyúrni, dagasztani,és nyújtani. Nagyon finom!!! A kép csak illusztráció!!

Karácsonyi- Kuglóf...


Közeleg a legszebb Ünnep, a Karácsony! Hangulatát emelhetjük egy finom, kuglóffal, amivel kedveskedhetünk családunknak!!

Karácsonyi Kuglóf!

Elkészités:2 dkg.élesztőt felfuttatunk,2 dl.langyos tejben.közben 10dkg.vajat ( v.margarint)habosra keverünk 10 dkdg. porcukorral és 4 tojás sárgájával. Csipet sóval, egy cs. vaniliás cokorral,és reszelt citrom héjjal ízesitjük, hozzá adjuk a megkellt élesztőt, 55 dkg. lisztet és még 2-3 dl. langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk, végül beleadunk egy marék mazsolát, és kivajazott kuglóf sütőben öntjük.Meleg helyen duplára kelesztjük és a sütőben kb. háromnegyed óráig sütjük, mérsékelt tűz mellett. Kiboritva , gazdagon meghintjük porcukorral, és csak kihülve szeleteljük.( Nem több munka, mintha kaláccsal lepnénk meg a családunkat és sokkal finomabb, szebb.) Nálunk a család már el sem képzeli a Karácsonyt e kuglóf nélkül. Jó étvágyat kívánok!!